Nemsokára itt az anyák napja. Az alábbiakban néhány ötletet adunk az  anyák napi ajándékra.

Só-liszt gyurma szívecske
Elkészítése kedvelt és könnyű. A bemutatódarab felkelti csoportunk érdeklődését, és persze egy ilyen téma, mely érzelmileg közel áll minden kisgyermekhez, nyilván még inkább inspirálni fogja őket az alkotásra.

Fontos szem előtt tartanunk, hogy a só-liszt masszának száradnia kell, sokszor az egyes munkafázisok között is, ezért időben neki kell állni az alkotásnak.

Szükséges anyagok és eszközök
• víz
• só
• liszt
• temperák
• gyöngyök, magvak
• keverőtál
• nyújtófa

A munka menete
Ha csak a szívet akarjuk a gyerekekkel elkészíteni, nem kell sok alapanyagot bekeverni. De mivel a só-liszt bírja a tárolást (műanyag zacskóban a hűtőben légmentesen lezárva még hetekig eláll), én mindig többet szoktam kikeverni, és akkor veszem elő, mikor éppen kedvünk szottyan a formázáshoz. A só-liszt pogácsák készítéséhez akár napok múlva is hozzákezdhetünk!

Most azt a fajta színezést gyakoroljuk, mikor nem száradás után festjük a só-lisztet, hanem rögtön, a gyúrás folyamatában keverjük a masszához. A liszt fehér tömege tompítja a tempera alapszínét, tehát viszonylag bátran tehetjük a masszához a színt, nem kell attól tartanunk, hogy nagyon rikító lesz az alkotás.

Ha a gyerekek maguk keverik ki a gyurmát, nagyobb az élvezet, a móka és az ismerkedés a különféle anyagok textúrájával, de nagyobb a felfordulás és több a takarítanivaló is. Gondoljuk át, mi fér bele a terveinkbe! A nyújtófa (én folpackos vagy alufóliás hengert szoktam ehhez a művelethez használni) segítségével kinyújtjuk a gyurmát egyenletes vastagságúra (kb. fél-egy cm). A száradás repedésmentessége miatt alapvető a forma egyenletes vastagsága.

Szív alakú szaggatóformával dolgozhatunk, de kipróbálhatjuk a karton melletti körbevágást is, ehhez műanyag késeket használunk, és persze előtte tisztázzuk a nyugodt és kulturált tevékenykedés szabályait.

so liszt gyurma sziv

Több szívecskét is készíthetnek a gyerekek, hogy kellően kiélvezhessék a variációkat.

Az „alapszív” gyúrása, nyújtása és szaggatása után 1-2 napig száradni hagyjuk a következő díszítőelem felrakásáig.

A maradék más színű (lehet például: a szívvel azonos szín világosabb vagy sötétebb árnyalata) gyurmából kis gömböket vagy hurkákat formálunk, és ezekkel díszítjük tovább az alapot.

Ezekbe a dudorodó elemekbe, motívumokba nyomkodjuk bele a további díszítőelemként szolgáló magvakat vagy gyöngyöket. Ehhez a fajta dekoráláshoz a nagyobb szemű kása-, illetve a szalmagyöngyöket ajánlom.

 

Öntöttgipsz szív
Szükséges anyagok és eszközök
• gipsz
• víz
• temperák
• lakk
• gipsznegatív
• ecsetek
• keverőtál, festéktálak

A munka menete
Még mindig a szeretet örök szimbólumánál maradva, egy újabb javaslat. Bár hosszas előkészítést igényel, a gyönyörű és praktikus végeredmény kárpótolhat minket bőségesen.

Miért hosszú az előkészítés? Tapasztalatom szerint kevés gyermekintézmény
engedheti meg, hogy például egy-egy gipsznegatívból sokat, több darabot vásároljon, hiszen elég borsos az áruk. Ezért amikor gipszet öntünk, nehézkessé teszi, hogy azonos forma esetén sok a várakozási idő.

Én ezt úgy próbálom áthidalni, hogy több alkalomra előre is öntünk a gyerekekkel mindenféle formákat, így mindenki önthet, kipróbálhatja a gipszformák készítésének különféle fázisait, és később csak elő kell vennünk a jól kiszáradt formákat és megfestenünk. Tehát egy időben készül el a hűtőmágnesként szolgáló ananász, alma és a nyári koszorúra szánt lepke és katicabogár.

ontott gipsz mecsestarto

A gipsz kikeverésénél és öntésénél gyakran merülnek fel problémák: hamarabb megköt, mint szeretnénk, túl sokat vagy túl keveset kevertünk ki, esetleg csomós lett. Ha azt akarjuk, hogy valóban a gyerekek ügyesedjenek és ne mi, akkor bizony fel kell vállalnunk a hosszas bemutatást és magyarázatot.

Én mindig műanyag edényekben keverem ki a gipszet, viszek bőven tartalékot, és a gipszet, ami a keverőtálakban bent marad, illetve beleköt, soha nem azon frissiben próbálom kimosni, hanem megvárjuk, míg kiszárad (ez 10-15 perc), és azután a doboz oldalának megmozgatásával, megnyomkodásával egyszerűen kipattintjuk. Ez a kis várakozás bőven megéri, hiszen egy mozdulattal nagy felületről lepattan a gipsz, ugyanúgy viselkedik, mint az öntőformából kiemelt, kiborított darab. Ezután éppen csak el kell öblítenünk a keverőedényt.

Ha sok gipszet kevertünk ki, akkor sincs semmi baj, nem megy hulladékba. Erre az esetre mindig tartogatok olyan sablonokat, amelyen több több pici forma található, és gyorsan ezekbe öntjük a maradékot.

A gipszsablont öntés előtt ki szoktuk kenni nagyon vékonyan étolajjal vagy szappanos vízzel. Ez egy viszkózus réteget képez a negatív felületén, így sokkal könnyebb a pozitív formát kiborítani. Én kétféle szív öntőnegatívot szoktam használni, az egyik kisebb és tele (azaz tömör), a másik jóval nagyobb, és mécsestartóként funkcionál.

A bemutatódarabok sokat lendíthetnek a gyerekek kreatív fantáziáján, én óvok a hagyományos piros szívtől mindenkit, úgyis sok ilyet láthatnak gyerekeink mindenféle kommersz kiadványokban, magazinokban. A festés után én javasolni szoktam a lakkozást. Egyrészt mert védi a festékrétegeket az elkoszolódástól, másrészt mert elmélyíti, élettelibbé varázsolja a színeket.

(Forrás: Óvónők kincsestára)

[product id=”348″]