A karácsonyi készülődés része a mézeskalácssütés, melyet a gyerekek is nagyon élveznek.

A tészta jellegzetes illatát a belegyúrt fahéjnak és szegfűszegnek köszönheti. A jól összeállított mézeskalácstészta nem ragad, öröm vele dolgozni, a gyerekek is nyugodtan gyúrhatják, szaggathatják,nem lesznek ragacsosak, s ha egy kicsit csennek belőle nyersen, akkor sem lesz semmi baj.

Nagyon kell figyelnünk a tészta kisütésére, mert igen hamar elkészül, megsül. Elég öt perc sülési idő előmelegített, kb. 150 fokos sütőben. Az ujjnyi vastagságúra nyújtott tészta kiszárad, ha ennél tovább tartjuk a sütőtérben.

 A mézeskalács receptje

Hozzávalók:
– 50 dkg liszt
– 10 dkg cukor
– 20 dkg méz
– 5 dkg zsír
– 2 tojás
– 1 csomag sütőpor
– 2 kávéskanál őrölt fahéj
– 1 kávéskanál szegfűszeg
– és aki szereti, tehet bele ánizst, pici gyömbért, szegfűborsot

A mézet, cukrot és a zsírt olvadásig melegítjük. Nem forraljuk! Hagyjuk kihűlni, majd belekeverjük a tojásokat és a fűszereket. Persze nyugodtan használhatunk készen kapható mézeskalács fűszert, de a gyerekeknek mindenképpen nagyobb élmény, ha látják, szagolják, tapintják a tésztába kerülő különféle fűszereket. A lisztet és a sütőport apránként keverjük a masszához, majd jól átgyúrjuk. Minimum 1-2 órát pihentetjük hűvös helyen, de hagyhatjuk akár 1-2 hetet is hűtőben összeérni az ízeket. Lisztezett deszkán 4-5 mm vastagságúra nyújtjuk, formázzuk. Kikent, lisztezett tepsiben közepes hőfokon 5-8 percig sütjük.

Díszítés

A díszítést illetően az utóbbi időben két irányzatot láthatunk:

  • az egyik a hagyományosnak mondható tojáshabos díszítés, melyhez ügyes, könnyű kéz kell, és 1 db friss tojás fehérje,porcukorral keményre verve;
  • a másik dekorálási irányzat a magokkal, termésekkel, esetleg aszalt gyümölcsökkel való díszítés.

Ez utóbbi fajta eljárás tovább finomítja a mézeskalács eredeti ízét, igen egészséges a sok szotyola, tökmag, dió. Fontos különbség a két díszítés között, hogy a felvert, cukros tojásfehérjét a már megsült tésztára rajzolom, „írom”, míg a magvakat a nyers tésztára helyezem úgy, hogy előtte nyers tojásfehérjével bekentem

Fontos különbség a két díszítés között, hogy a felvert, cukros tojásfehérjét a már megsült tésztára rajzolom, „írom”, míg a magvakat a nyers tésztára helyezem úgy, hogy előtte nyers tojásfehérjével bekentem. Természetesen a két eljárást lehet kombinálni, az általam rajzolt díszítések egy része is ilyen kevert technikájú. Nagyon jól mutatnak az aranybarnára sült tésztán a világosabb magok (szezámmag, hántolt mandula, szotyola, puffasztott rizs), de dekoratív a nagyobb tömegű, határozott zöld színű tökmag vagy a szegfűszeg is. Érdemes végiggondolni a kompozíciót, mielőtt kiraknánk a mézesfigurát, mert ugyanabból a formából a díszítéssel sokféle, más-más hangulatú süteményt készíthetünk.

   mezeskalacs3

Cukormáz készítése

10-15 dkg porcukrot simára keverünk 1 tojás fehérjével. Ez a pép jól színezhető cékla, spenót vagy sárgarépa levével, így tovább gazdagíthatjuk díszítésünket. Porcukrot készíthetünk magunk is: elektromos darálón jó alaposan megőröljük a cukrot. Aki készen vásárolja a porcukrot, az is megteheti, hogy felhasználás előtt alaposan átszitálja, így egyenletesebb lesz a máz, könnyebb vele dolgozni. Ha nincs nyomótasakunk, semmi gond – tiszta műanyag zacskó sarkát lecsípjük, így igen praktikus, egyszer használatos eszközhöz jutunk.

 

Munka a gyerekekkel

Az óvodákban is meg lehet szervezni a mézeskalácsok kisütését: a dadusok segítségével és a konyhában felnőttek figyelő tekintete mellett válthatják egymást a tepsik.Minden gyermeknek kb. kis zsömlényi begyúrt tésztát szoktam adni. Dolgozhatnak az alaposan letisztított asztalaikon (éppen azért, mert a tészta nem ragad, munka után az asztal felületét áttöröljük, és ismét zsírmentes), de beszerezhetünk erre az alkalomra viaszosvásznat is. A gyerekek csinos kis kötényben pompázhatnak, munka előtt alapos kézmosás és ruhaujj-feltűrés kötelező!

Az asztal közepére lapos edényben lisztet szoktunk tenni, hogy munka közben minden szorgoskodó gyerek kényelmesen elérje. Ez fontos, hiszen a formák szélét, a kés élét lisztezni kell, hogy a kiszaggatott, kivágott forma könnyen kezelhető legyen. Ugyanígy fontos a kinyújtott tészta vékony alálisztezése is. Öröm látni, ahogy kis kezeikkel gyúrják, alakítják ezt a jó állagú masszát! A maradék tésztát ismét begyúrjuk, és gyakorlatilag az utolsó morzsáig fel tudjuk használni. Hiszen még a legparányibb tésztadarabból is formázhatunk egy kis golyót, amiből szemet vagy orrot helyezhetünk egy figurára.

 

Formák

Nagyon szép és hangulatos formákat lehet kapni készen is, műanyag és fém egyaránt megteszi, egy fontos: mielőtt szaggatnánk,mindig lisztezzük be a forma peremét, hogy ne ragadjon bele a mézestészta. Az alábbiakban néhány olyan formát1 is mellékeltem, amelyek nem kaphatóak. Ezeket vágjuk ki kartonból, helyezzük a tésztára,és késsel vágjuk körbe! Ehhez én műanyag késeket szoktam adni a gyerekeknek, ez nagyon büszkévé teszi őket, délután kellő önérzettel mesélik el a szülőknek, micsoda nagyszerű új technikát sajátítottak el, és tessék: kés, villa, olló az Ő kezébe bizony való!

 

Sütés után

Mikor kisütöttük a tésztát, tűvel szúrjuk át, fűzzünk rajta keresztül hímzőfonalat vagy erős cérnát, s akkor mézeskalácsfiguránk hangulatos karácsonyfadísszé is válhat. Bár kicsi az esély arra, hogy ránk száradjon, ránk maradjon a mézeskalács, mégis előfordult, hogy nagyon kiszáradt az általunk sütött sütemény. Ezért fontos tudni azt is, hogyan kell a mézeskalácsot megpuhítani.

mezeskalacs4

 

A mézeskalács frissen kemény, elegendő párát kell magába szívnia, hogy puha, omlós legyen. Ha a szoba ehhez nem elég, rakjuk a süteményt egy jól záródó fém vagy műanyag dobozba, és állítsunk közéjük egy kis poharat, melybe 2-3 papírtörlőt tömünk,és annyi vizet engedünk rá, amennyit a papír felvesz. 3-4 napra zárjuk le a dobozt.

sablonok1

 

sablonok2

 

(Forrás: Óvónők kincsestára)

[product id=”348″]