Az ombudsman szerint január elsejével kedvező változások léptek életbe a szociális gyermekétkeztetésben, de még mindig szükség lenne módosításokra.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala közleményében felidézte: 2015 végéig az őszi, téli és tavaszi szünetek munkanapjain a köznevelési intézmények nem voltak kötelesek megszervezni a rászoruló gyerekek étkezését, a nyári szünetben pedig az önkormányzatok vállalásán múlott. Emellett jogilag nem volt egyértelmű a nevelés, illetve tanítás nélküli munkanapon való étkeztetés biztosításának kötelezettsége sem.

A bizonytalan előírások miatt az évközi és a nyári szünetekben az önkormányzatok általában nem vállalták a rászoruló gyermekek étkeztetését, ami veszélyeztette a gyermekek jogainak és az esélyegyenlőségnek az érvényesülését – állapította meg Székely László 2015-ben hivatalból indított vizsgálatában.

A januárban hatályba lépett változtatás után ez a visszás helyzet rendeződött, az új jogszabály szerint ugyanis a szülő kérelmére a gyerek életkorának megfelelő étkeztetést kell biztosítani a bölcsőde és az óvoda zárva tartása, valamint az iskolai nyári és az évközi szünetek alatt is – emelte ki az alapvető jogok biztosa.

Ennek ellenére vannak még megoldandó problémák – tette hozzá. Ilyen például az, hogy az önkormányzatoknak a szünidei szociális gyermekétkeztetés keretében minden esetben biztosítaniuk kellene az egészségi állapotuk miatt speciális étkezésre szoruló gyerekek ellátását is. Ez nem múlhat az intézmények helyzetén, belátásán vagy jóindulatán, a feladat ellátása ugyanis nem fakultatív, a hozzáférést érintő hiányosságok sérthetik a jogbiztonság és az esélyegyenlőség követelményét, valamint a gyermekek jogait – közölte.

A biztos ezért a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez fordult és javasolta, hogy a kormányhivatalok útján valamennyi helyi önkormányzatot tájékoztassa a speciális étkezési igényű gyermekek szünidei ellátásának kötelező jellegéről – olvasható a közleményben.

Az alapvető jogok biztosa arra is felhívta a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal 2014-es adatai szerint majdnem 2600 településen több mint 65 ezer háromévesnél fiatalabb gyerek számára nem volt helyben elérhető a bölcsődei ellátás. Az ilyen településeken értelemszerűen nem lehetséges a szociálisan rászoruló gyermekek ingyenes étkeztetése bölcsődei keretek között, ami egyenlőtlen helyzetet okoz.

Az ombudsman ezért a szaktárcánál kezdeményezte, hogy fontolja meg olyan jogi szabályozás előkészítését, amely a jövőben lehetővé tenné a bölcsődével nem rendelkező településeken élő bölcsődés korú gyerekek étkeztetésének biztosítását – zárul a közlemény.