Előző cikkünkben kitértünk a vízfogyasztás fontosságára és a cukros üdítők káros hatásaira, valamint ismertettük a HAPPY hét rövid történetét, és áttörő sikerét ecseteltük. Cikkünk folytatásaként a részvétel feltételeiről ejtünk szót.

 

Tekintettel a kedvező hatásokra, az OÉTI 2010-ben ismét életre hívta a HAPPY programot. A HAPPY-hét az Egészségügyi Minisztérium támogatásával immár országos szinten zajlott mintegy 28 000 tanuló részvételével. Azóta minden évben lezajlott a program, 2011 óta pedig az iskolák mellett óvodák is jelentkezhetnek. Időpontja változó, de mindig a víz világnapjának (március 22.) a közelében rendezik meg. Az oktatási anyagok, plakátok, infografikák mellett, melyeket intézetünk évről évre frissít és bővít, különböző vízzel kapcsolatos programjavaslatokat is kínál, melyeket a HAPPY-hét során kell teljesíteni a gyerekeknek.

A programhoz csatlakozó intézmények önállóan szervezik meg a HAPPY-hetet, maguk döntik el, hogy milyen foglalkozásokkal hívják fel a gyermekek figyelmét a vízfogyasztás fontosságára, illetve a cukros üdítők káros hatásaira.

 

A HAPPY-héthez való csatlakozás feltétele legalább egy – OGYÉI által ajánlott vagy az intézmény által kidolgozott – vízfogyasztást népszerűsítő program megvalósítása.

 

Természetesen minél többféle formában közvetítik az üzenetet a gyerekek felé, annál biztosabb, hogy az valóban célba is ér.

A HAPPY-héten azok az óvodák és iskolák, melyek a legtöbb programelemet használva népszerűsítik a vízfogyasztást a gyerekek körében, nyereményben részesülnek. A nyertes kiválasztásához a programok megvalósításának kreatív (például képek, videók) dokumentálását kérjük.

A program végén az óvodák és iskolák kérdőíves formában nyilatkoznak a hét tapasztalatairól, tanulságairól és fenntarthatóságáról. A beérkező vélemények, tapasztalatok alapján pedig évről évre próbáljuk javítani a program hatékonyságát.

 

Cikkünk utolsó, befejező részében megtudhatja, hogyan illeszthető be az óvodai hétköznapokba a HAPPY.

 

Folytatása következik…

 

Forrás: Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet