Egy születésnap, vagy a farsang tipikusan olyan fontos “ünnep” az óvodában vagy akár a kisiskolások között is, amikor a szülők szívesen küldenek be tortát vagy süteményeket. Hogy ez mennyire szabályos az étkeztetés szempontjából? Az attól függ. Íme egy rövid összefoglaló az intézményi étkeztetési szabályokról.

Néhány kiemelt szempont az étkeztetési szabályokkal kapcsolatban a nevelési-oktatási intézményekben:

  • Az önkormányzatok által biztosított vagy az otthonról bevitt és megfelelően tárolt ételt az óvodás és az iskolás gyermekek az óvoda/iskola éttermében vagy egy erre a célra rendszeresített helyiségben (pl. hűtőszekrénnyel és mikrohullámú sütővel ellátott teakonyha) elfogyaszthatják.
  • Az intézményvezető feladata, hogy biztosítsa a gyermekek felügyeletéhez szükséges pedagóguslétszámot, az osztályok étkezési idejének beosztását, valamint az egészséges táplálkozáshoz szükséges időt.
  • Az óvónő és a pedagógusok feladata az étkezés ideje alatt a kulturált viselkedés fenntartása, a tanulók nevelése az étkezési szabályok betartására (pl. az evőeszközök helyes használata, helyes rágás), az ételek minőségének (pl. hőmérséklet) ellenőrzése, a tiszta ivóvíz biztosítása, valamint a higiéné (kézmosás) betartatása.
  • A gyermekek esetén gyakori ételcsere során a pedagógusnak ügyelnie kell arra, hogy az étkezési problémában (pl. tejallergia) szenvedő gyermek ne fogyasszon más gyermek ételéből.
  • Az enterális fertőzések előfordulásának minimalizálása érdekében javasolt, hogy a rendezvényekre a szülők csak HACCP-rendszerrel rendelkező cukrászatból származó, csomagolt és felbontatlan édes és sós süteményeket vihetnek.

 

 

Szerző: Dr. Szabó Rita epidemiológus, Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar

A cikk teljes terjedelmében Az egészségfejlesztés nagykönyve című kiadványunkban olvasható.