Novemberben a napok már rövidek, fél öt körül van napnyugta. Valaha a gyerekek ilyen kora este a maguk készítette lámpácskákkal, énekelve sétáltak az utcákon.

 

Ma is él még néhol az a szokás, hogy ezen a napon a falu apraja-nagyja végigjárja a falut és határait. A kis lámpásokat napok, holdak, csillagok díszítették. Ha a szülők lelkesek és érdeklődők, mi is szervezhetünk a csoporttal egy kis sétát az óvoda környékén. Egy közeli térre, parkba, végigsétálni az ismerős utcákon, beszélgetve, énekelgetve.

Nagy bevásárlóközpontokban mindenszentek és halottak napja időszakában nagyon kedvezményesen lehet mécsesekhez jutni. Ha a népi hagyományt felelevenítve mi is hangulatos kis lámpácskákkal szeretnénk sétálgatni, ezekből lenne érdemes vásárolni a gyerekeknek. Mivel benne ég a mécses, s ez bizony balesetveszélyes dolog nem igazán célszerű házilag készíteni. A készen kapott mécseseket  tovább díszíthetjük, egyénivé és Márton-napivá varázsolhatjuk.

Az oldalára ragaszthatunk papírkivágásokat (nap, hold, csillagok) vagy ugyanezeket a formákat műanyag fólián üvegmatrica-festékkel is megcsinálhatják a gyerekek, és száradás után ezeket átragaszthatják a mécstartó sima palástjára.

 

lampion1

 

(Forrás. Óvónők kincsestára)