Teendők, törvényi kötelezettségek, adminisztrációk – óvodavezetői szemmel

 

Augusztus–szeptember a tervezés időszaka. A nem jogász végzettségű pedagógusoknak igen nehéz eligazodni a jogszabályok sűrűjében. Cikkünk szerzője azonban nemcsak a szeptemberi feladatokat, hanem az év minden hónapjában aktuális teendőket is sorra veszi.

 

Részlet az ÓvodaVezetési Ismeretek kiadvány augusztusi kötetéből.

 

Szeptemberi feladat

 

A közalkalmazotti illetmény differenciált megállapítása 

 

A közalkalmazottak differenciált béremelése változatlanul nem kötelező. Az intézmények többsége eddig nem élt ezzel a lehetőséggel. Adhatósága feltételekhez kötött. Amennyiben az adott óvodában elkészült a Kompetencia és teljesítmény alapú értékelési szabályzat, a vezetőnek joga és lehetősége van 2017. szeptember 1-től a differenciálásra.

 

A közalkalmazottak törvényben garantált differenciált béremelése kétfél módon történhet.

 

  • A pedagógusok részére szeptember elsején, a 2016-os és a 2017-es, valamennyi pedagógusra kiszámított illetmény különbségének összegével számolva, egy nevelési évre adható a teljesítmény-arányos pedagógus béremelés.
  • A nevelést, oktatást közvetlenül segítők (NOKS-osok) számára január 1-jén a Kjt. szerinti besorolásukhoz tartozó garantált illetményük alapján kiszámolt plusz 10%-ból 3% használható fel differenciálásra. Ebben az esetben is valamennyi NOKS-os dolgozó 3% százalékának összegével kell számolni. Ez az összeg évente emelkedik, a minimálbér, illetve a garantált bérminimum növekedése miatt.

 

A nevelést, oktatást segítő NOS-osokra sajnos nem vonatkozik a 7+3%-os többlet illetmény. Nekik csak a munkáltató döntése alapján lehet magasabb bért adni, amennyiben erre van anyagi fedezet, időkorláttól függetlenül.

 

Az írást az Óvodavezetési ismeretek augusztusi számában olvashatják teljes terjedelmében.

 

Nyitókép forrása: freepik.com